Blog

Blog – voorbeelden van paardencoaching

Toen ik in 2008 als paardencoach begon, was deze coachingsmethode nog vrij onbekend. 9 van de 10 keer hadden mensen er geen beeld bij en werd vaak de associatie gemaakt met ‘vaag’ of ‘zweverig’. Inmiddels heeft het coachen met paarden steeds meer bekendheid gekregen. Mensen lezen er over, kennen iemand die het heeft ervaren of hebben een paardencoach in hun netwerk. Een mooie ontwikkeling!

Toch roept het coachen met paarden nog steeds vragen op. Mijn ervaring is dat het het beste werkt om zo veel als mogelijk te vertellen hoe een sessie of teamsessie paardencoaching er aan toe gaat. En vooral, hoe het klanten verder heeft geholpen. In dit blog ga ik daarom in op ervaringen van klanten. Wat voor oefeningen krijgen ze, wat voor inzichten hebben ze opgedaan, hoe heeft hen dit geholpen in werk en leven? Wat heeft het hen opgeleverd? Zo veel als mogelijk up-to-date informatie, uiteraard geanonimiseerd.

Ik vind het leuk om mijn kennis en ervaring als paardencoach met jullie te kunnen delen. Mijn doel is om zo veel als mogelijk mensen, teams en organisaties kennis te laten maken met deze coachingsmethode. Ik geloof echt in de kracht van het paard als spiegel en streef naar zo veel mogelijk naamsbekendheid. Aan jullie dan ook het verzoek om dit blog via zo veel mogelijk kanalen te delen.

  • Uit mijn comfortzone

    Uit mijn comfortzone

    ‘Waarom ben je hier?’Ik hoor het haar nog vragen. Ik mocht 1 woord of 1 zin geven. ‘Uit mijn comfortzone’. Ik hoor het mezelf nog zeggen.   Het stond al heel lang op mijn bucketlist: een ijsbad a la Wim Hof. En toen kwam het op mijn pad, een workshop koudetraining via iemand die ik ken. Ik kon niet…

    Lees de rest van dit blog


  • Doen wat je wilt doen

    Doen wat je wilt doen

    Een meisje van 17. In behandeling voor een depressie. Geen klik met de therapeut. Ze komt bij mij omdat ze niet wil praten. Ze wil voelen en ze wil begrijpen waarom ze zich zo rot voelt. Haar moeder heeft gehoord dat coaching met paarden iets voor haar dochter zou kunnen zijn. Ter ondersteuning van therapie.…

    Lees de rest van dit blog


  • Stop thinking, start feeling

    Stop thinking, start feeling

    Eens mocht ik een prachtige sessie begeleiden voor een vrouw die graag (nog) meer naar haar gevoel wilde luisteren. Enerzijds was ze nieuwsgierig naar hoe paarden spiegelen, anderzijds had ze ook een persoonlijke vraag om in te brengen. Zonder hier nu volledig in te gaan op haar persoonlijke verhaal, ging het in essentie om haar angst voor…

    Lees de rest van dit blog


  • De lat ligt hoog

    De lat ligt hoog

    Veel mensen stellen mij de vraag: “En wat voor oefeningen doe je dan?”. Doorgaans stem ik de oefening af op het thema of de vraag van de deelnemer. Zo had ik laatst een vrouw die hele hoge eisen aan zichzelf stelde. Ze vond dat ze alles maar moest kunnen. Op haar werk, in nieuwe situaties, thuis, als…

    Lees de rest van dit blog


  • Lichaamsgericht werken

    Lichaamsgericht werken

    “Ik moet steeds zo veel van mezelf”. Ik heb haar in vijf minuten misschien wel 10 keer het woord ‘moeten’ horen zeggen. Als ik dit benoem, geeft ze aan dat ze dit herkent van zichzelf. Ze moet inderdaad veel en stelt hele hoge eisen aan zichzelf. Constant bezig met wat anderen van haar verwachten. We…

    Lees de rest van dit blog


  • Paard uit de ring

    Paard uit de ring

    Bij een sessie paardencoaching brengen we mens en paard samen in een afgezette ring van lint en palen. Hoe vaak heb ik niet al van klanten de vraag gehad of het paard er over heen kan springen. In de vijf jaar dat ik werk als coach met paarden, heb ik het twee keer meegemaakt. De…

    Lees de rest van dit blog


  • Een bijzondere ontmoeting

    Een bijzondere ontmoeting

    Dit keer geen case of praktijkvoorbeeld van een sessie met paarden, maar het verhaal van een bijzondere ontmoeting met een blinde man op 1e Paasdag. Op 1e Paasdag wandelde ik met mijn man en zoontje in het Maxima Park in Leidsche Rijn. We waren echt aan het genieten van de vrije tijd en het zonnetje dat…

    Lees de rest van dit blog


  • Appreciative Inquiry

    Appreciative Inquiry

    Appreciative Inquiry, ook wel A.I., komt uit de klassieke interventiekunde. Het staat voor een waarderende benadering die individuen, groepen en organisaties helpt om op een prettige manier productief te worden. Eens heb ik een training Appreciative Inquiry bijgewoond, georganiseerd door het NIP (dit is de beroepsvereniging waar ik als psycholoog lid van ben). Erg leuk…

    Lees de rest van dit blog


  • Paarden en Mindfulness

    Paarden en Mindfulness

    Mindfulness is erg populair tegenwoordig. Maar wat is mindfulness nu eigenlijk? De meest geciteerde definitie van mindfulness is die van Jon Kabat-Zinn: “Beoefening van mindfulness betekent op een speciale manier oplettend zijn: bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zónder te oordelen”. Ik heb mezelf ook getraind in Mindfulness: enerzijds als investering in mijn…

    Lees de rest van dit blog


  • Missie geslaagd

    Missie geslaagd

    Van veel mensen krijg ik de vraag hoe ik paarden inzet als ik met teams werk. Ik heb wel een mooi voorbeeld van een team dat echt baat heeft gehad bij paardencoaching. Een afgezette ring van 15 x 15 meter. Eén paard in de ring. Een team van 10 man uit de financiële sector, wat lacherig…

    Lees de rest van dit blog


  • Leiderschapslessen

    Leiderschapslessen

    Een paar jaar terug heb ik samen met een collega paardencoach een training rondom Leiderschap georganiseerd. De klant, 14 managers van het MT van een grote gemeente, wilde graag in individuele oefeningen experimenteren met leiderschapsstijl. En antwoord krijgen op vragen als: Hoe geef ik nu de leiding? Welke rol past mij het beste? Hoe krijg…

    Lees de rest van dit blog


  • Netwerken

    Netwerken

    Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat netwerken ‘helemaal mijn ding’ zou worden, had ik je heel hard uitgelachen. Het woord alleen al, netwerken… Nu, vele bezoeken aan netwerkbijeenkomsten later, kan ik zeggen: “Netwerken is een feestje!” Als ondernemer ben ik veel onderweg en ontmoet ik veel nieuwe mensen. In de loop der jaren…

    Lees de rest van dit blog


  • Constructief samenwerken

    Constructief samenwerken

    Het klinkt als een vanzelfsprekendheid: samen werken. In de praktijk zorgt het echter nog al eens voor problemen. In mijn werk als coach met paarden zie ik dit op verschillende manieren terug. Een aantal weken geleden had ik een club bankiers met wie we een groepsoefening gingen doen. De opdracht: maak een parcours en leidt het…

    Lees de rest van dit blog


  • Mooier kan niet, toch?

    Mooier kan niet, toch?

    Wij als mensen kunnen onszelf heel goed voor de gek houden. Vaak ligt hier een afweermechanisme aan ten grondslag. De functie van afweermechanismen is het verminderen of wegnemen van onplezierige gevoelens. In feite een psychologische strategie waarbij er vaak een verstoring van de werkelijkheid optreedt, puur om jezelf te beschermen. Afweermechanismen zijn zeer zeker nuttig. Je…

    Lees de rest van dit blog


  • Is dit het nu?

    Is dit het nu?

    Ik krijg vaak klanten in de bak die bang zijn voor paarden. Zo’n groot, imponerend dier, daar kun je maar beter bij vandaan blijven. Zo ook Marit, die eigenlijk ‘niks met dieren heeft’. Hoe ze na de workshop terug naar huis ging? “Ik ga als een heel ander mens de deur uit”. Veel mensen zijn zoekende.…

    Lees de rest van dit blog


  • Leiderschap en authenticiteit

    Leiderschap en authenticiteit

    Ik las gisteren een artikel over wat leiders moeten kunnen indien ze met succes hun organisatie door een verandering willen leiden. De kern van het verhaal: leiders dienen vooral inzicht te hebben in zichzelf en beseffen wat voor impact zij hebben op anderen. Laat dat nu net zijn wat paarden ontzettend goed kunnen spiegelen. Het onderzoek werd…

    Lees de rest van dit blog


  • De kracht van de paarden

    De kracht van de paarden

    De kracht van de paarden is dat zij aangeven waar het écht over gaat. Zo had ik vorige week een vrouw in de bak met een vraag over keuzes maken. Ze wilde graag meer vanuit haar gevoel handelen in plaats van steeds maar vanuit haar hoofd. Al vrij snel werd duidelijk dat de sessie eigenlijk over iets…

    Lees de rest van dit blog


  • De kunst van het loslaten

    De kunst van het loslaten

    De meesten van ons hebben ‘m, deze kritische, innerlijke stem: bron van schaamte, zorgen, gebrek aan eigenwaarde en negativiteit. Die ervoor zorgt dat we onszelf tekort doen, ervoor zorgt dat we dingen maar laten en die ervoor zorgt dat angst of onzekerheid de overhand heeft. Ik zie het in sessies met klanten dagelijks terugkomen. Vorige…

    Lees de rest van dit blog


  • Leren samenwerken

    Leren samenwerken

    Niet zo lang geleden kreeg ik een team voor me in het kader van een teamdag over samenwerking. Tijdens mijn introductie over paardencoaching leg ik altijd uit hoe paarden spiegelen. Dat zij instinctief reageren op ons gedrag en bijvoorbeeld heel goed aanvoelen of jij in staat bent om je als leider op te stellen. Maar ook…

    Lees de rest van dit blog


  • Ben jij trots op je succes?

    Ben jij trots op je succes?

    Veel mensen zullen het wel herkennen. Dat je vooral let op dat wat niet goed gaat. Dat je focust op wat er beter kan, wat je een volgende keer anders doet of moet doen. Veel mensen zijn kritisch op zichzelf en kijken eerder naar de minnen dan naar de plussen. Succeservaringen zijn maar kort of…

    Lees de rest van dit blog


  • Zonder oordelen

    Zonder oordelen

    Meike is een vrouw van 28 jaar oud. Ze werkt al een aantal jaar als zelfstandig ondernemer. Door persoonlijke omstandigheden kan ze op dit moment haar werk niet uitvoeren; ze is al een paar maanden uit de running. Ze zit niet zo lekker in haar vel, piekert veel en slaapt slecht. Ze is niet het…

    Lees de rest van dit blog


  • Krachtiger handelen

    Krachtiger handelen

    Liz is een vrouw van 34 jaar. Ze werkt als onderwijzeres in het middelbaar onderwijs. Ze volgt een coachingstraject met paarden omdat ze wil leren om krachtiger op te treden. We staan samen in een binnenbak, tussen ons en het paard staat een afscheiding van (verplaatsbare) hekken. Terwijl we in gesprek zijn over een situatie…

    Lees de rest van dit blog